Co je zdravá snídaně? Jsou to snídaně, která obsahují dostatečná množství minerálů, stopových prvků, vitamínů, antioxidantů, pomalých …
Snídaně
Co je zdravá snídaně?
Jsou to snídaně, která obsahují dostatečná množství
minerálů, stopových prvků, vitamínů, antioxidantů, pomalých celozrnných
sacharidů, enzymů, zdravých rostlinných tuků a také obsahují komplexní
rostlinné bílkoviny, vlákninu a vodu. Ideální by bylo, aby všechny suroviny ve
snídani byly bezlepkové, rostlinné a přírodní (raw nebo průmyslově a tepelně
nezpracované).
Co by měla obsahovat
ideální zdravá snídaně?
- voda (čistá, nesycená, neslazená, bez
chlóru)
- čaj (zelený nebo bylinný, protože jsou
bohaté na minerály)
- rostlinné mléko (sójové,
rýžové, kokosové, mandlové)
- rostlinný sýr (tofu)
- syrové ovoce (plodové, bobulové, peckové,
citrusové)
- syrová zelenina (plodová,
kořenová, listová)
- chléb z celozrnné mouky (celozrnná
žitná, celozrnná pšeničná, celozrnná špaldová) - pokud nemáte celiakii
- kaše z bezlepkových aktivovaných - ---- obilovin ( jáhly, pohanka, amarant) - pokud máte celiakii
- syrová aktivovaná semena (len,
dýně, slunečnice, chia, sezam, mák, kmín...)
- syrové aktivované ořechy (mandle,
vlašské ořechy, lískové oříšky, kešu, piniové ořechy, pára ořechy ...)
- vařené luštěniny (sója,
fazole, hrách, cizrna, čočka)
- pochutiny (himálajská sůl, čekankový sirup,
bourbonský cukr, skořice, kakao, kakaové boby, kokos)
- bylinky (rozmarýn, oregano, tymián, bazalka,
petrželka, mořské řasy, chlorela, zelený ječmen)
Proč by zdravá snídaně neměla
neobsahovat
živočišné bílkoviny?
- Živočišné bílkoviny způsobují záněty v těle, zejména
záněty endotelu cév s následkem vzniku srdečně-cévních onemocnění.
- Živočišné bílkoviny zvyšují hladinu cholesterolu v
krvi, kornatění cév a způsobují stavbu nekvalitních svalových vláken.
- Živočišné bílkoviny vytvářejí při trávení kyseliny,
následkem čehož dochází k odvápnění organismu, k tvorbě usazenin, k otokům
těla ak nárůstu objemu tukové hmoty.