Co je zdravá snídaně?
Jsou to snídaně, která obsahují dostatečná množství minerálů, stopových prvků, vitamínů, antioxidantů, pomalých celozrnných sacharidů, enzymů, zdravých rostlinných tuků a také obsahují komplexní rostlinné bílkoviny, vlákninu a vodu. Ideální by bylo, aby všechny suroviny ve snídani byly bezlepkové, rostlinné a přírodní (raw nebo průmyslově a tepelně nezpracované).
Co by měla obsahovat ideální zdravá snídaně?
- voda (čistá, nesycená, neslazená, bez chlóru)
- čaj (zelený nebo bylinný, protože jsou bohaté na minerály)
- rostlinné mléko (sójové, rýžové, kokosové, mandlové)
- rostlinný sýr (tofu)
- syrové ovoce (plodové, bobulové, peckové, citrusové)
- syrová zelenina (plodová, kořenová, listová)
- chléb z celozrnné mouky (celozrnná žitná, celozrnná pšeničná, celozrnná špaldová) – pokud nemáte celiakii
- kaše z bezlepkových aktivovaných obilovin ( jáhly, pohanka, amarant) – pokud máte celiakii
- syrová aktivovaná semena (len, dýně, slunečnice, chia, sezam, mák, kmín…)
- syrové aktivované ořechy (mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kešu, piniové ořechy, pára ořechy …)
- vařené luštěniny (sója, fazole, hrách, cizrna, čočka)
- pochutiny (himálajská sůl, čekankový sirup, bourbonský cukr, skořice, kakao, kakaové boby, kokos)
- bylinky (rozmarýn, oregano, tymián, bazalka, petrželka, mořské řasy, chlorela, zelený ječmen)
Proč by zdravá snídaně neměla neobsahovat živočišné bílkoviny?
- Živočišné bílkoviny způsobují záněty v těle, zejména záněty endotelu cév s následkem vzniku srdečně-cévních onemocnění.
- Živočišné bílkoviny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, kornatění cév a způsobují stavbu nekvalitních svalových vláken.
- Živočišné bílkoviny vytvářejí při trávení kyseliny, následkem čehož dochází k odvápnění organismu, k tvorbě usazenin, k otokům těla ak nárůstu objemu tukové hmoty.