Ze zdravotního hlediska je dlouhodobý stres pro člověka velmi nebezpečný, z hlediska ovlivňování tělesné hmotnosti pak představuje významný rizikový faktor. Při stresu dochází k vyplavování specifických stresových hormonů. Ty mohou způsobovat buď nechuť k jídlu, nebo naopak neustálé chutě.
Pokud se tedy spojí stres s negativními emocemi a následně vyplavené stresové hormony budou způsobovat nezvladatelné chutě na jídlo ( nejčastěji na sladké a tučné potraviny), velmi rychle může dojít k nárustu tělesné hmotnosti.
Při dlouhodobém stresu doprovázeném negativními emocemi dochází ke zpomalení trávicího traktu a tím ke snadnějšímu ukládání živin do tukových zásob.
K vyvarování se stresu napomáhá stanovit si pravidelný denní režim a také neodkladná povinnost na později. Pomůže i vyvážená strava bohatá zejména na zeleninu, případně ovoce.