Odpolední svačinky

Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, jako jsou komplexní sacharidy, bílkoviny, tělu prospěšné zdravé tuky, vitamíny, minerální látky a vláknina

Odpolední svačina pak v ideálním případě tvoří  
 10 % denního energetického příjmu 

Sušenka nebo čokoládová tyčinka sice energii rychle dobije, ale bohužel pouze krátkodobě. Jedná se o jednoduché cukry, které rychle zvednou hladinu krevního cukru, ale stejně tak rychle ji zase nechají klesnout. Což má za následek další chuť na sladké a hlad.

Zp ravidla to přijde kolem 15. hodiny

 Přestáváte se soustředit, nápady nepřichází a místo toho vás přepadne únava. Uděláte si kávu, za chvíli si vezmete něco malého na zub. A často se cítíte ještě více unavení. Za vším stojí příliš mnoho sacharidů v jídle. S odpolední únavou hravě zatočí správná svačina, která vám dokáže vrátit energii a vy tak zůstanete produktivní až do večera.

Vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků je ale zdravý základ pro každého

Odpoledne si můžete dát prakticky cokoli malého k snědku. Pouze je třeba respektovat, že sladké ovoce, sušenky a koláče je lepší jíst dopoledne. Univerzální zdravá svačina neexistuje, protože každé tělo funguje jinak a potřebuje jinou skladbu živin. Vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků je ale zdravý základ pro každého. Vybírejte si čerstvé a lokální potraviny, vyhýbejte se polotovarům a dopřejte tělu to, na co má chuť. 

Odpolední svačina by měla být menší a méně energeticky výživná než ta dopolední. 

Tělo v průběhu celého dne potřebuje doplňovat energii, odpolední svačina by proto v jídelníčku měla mít své místo. Zdravými a chutnými malými jídly dáte sbohem nezdravému uzobávání, vaše tělo bude lépe pracovat a hlavně se budete cítit lépe.