Vhodné potraviny

Obiloviny:

vhodné: chléb tmavý, celozrnný, žitný, ječný;

méně vhodné: bílé pečivo, veka, světlý chléb, mouka; nevhodné: sladké pečivo, dorty, zákusky i dia produkty.

Jako příkrm vhodné: brambory, bramborová kaše, rýže, vařené luštěniny;

méně vhodné: těstoviny, houskové a bramborové knedlíky;

nevhodné: sladká jídla.

Zelenina

Zelenina je nejvhodnější potrava pro diabetika:

Její denní dávka by měla být 300 400 g, nejlépe ve 2 dávkách a v čerstvém stavu. Tepelná úprava má být co nejkratší. Vařením v páře pod pokličkou dojde jen k malým ztrátám vitaminů. Vhodné jsou všechny druhy zeleniny!

Ovoce

vhodné: jablko, grep, citron, rybíz, kiwi, borůvky;

méně vhodné: banán, meloun, jahody, broskve, pomeranč, švestky – rozhoduje obsah fruktózy = sladkost daného ovoce, které se má podávat v čerstvém stavu.

Na přilepšení si může diabetik dopřát občas 80 g vlašských ořechů. Ty jsou však energetické.

Sacharidy a bílkoviny

Luštěniny obsahují bílkoviny rostlinného původu, obsahují však i sacharidy, a proto jsou velmi vhodné; právě tak jako sója a pro obsah vlákniny i ovesné vločky a kukuřičné lupínky.

Mléko obsahuje bílkoviny živočišného původu, obsahuje však také sacharidy: 1 litr = 40 g S. Doporučená dávka je 1/2 1 denně.

Vhodné je mléko nízkotučné, kysele, biokys a kefír;

méně vhodné: plnotučné mléko a smetana; nevhodná je šlehačka, pro vysoký obsah tuku.

Mléčné výrobky vhodné: nízkotučné sýry do 30 % tuku v sušině, bílé jogurty slazené Aspartamem, żervé, tvaroh, olomoucké tvarůžky:

nevhodné: všechny tučné sýry a slazené jogurty.

Bílkoviny živočišného původu

Vejce: Jsou zdrojem nejen bílkovin, ale i cholesterolu (ve žloutku), a proto bílky se mohou jíst častěji, ale celá vejce jen 1 – 2 kusy týdně.

Maso: Podle obsahu tuků je vhodné maso králičí, kuřecí, rybí, libové hovězí, libové vepřové, telecí, srnčí i jiné s nízkým obsahem tuku;

méně vhodné jsou libové uzeniny, z nich nejvhodnější je libová šunka

nevhodné je všechno tučné maso i tučné uzeniny.

Množství sacharidů v čistém mase je zanedbatelné, ale salámy, párky, vuřty a klobásy obsahují cca 10% S a toto množství se do jejich celkového denního příjmu již má započítat.

Tuky

vhodné: všechny rostlinné oleje i pevné tuky (Rama, Alfa, Juno aj.);

méně vhodné: máslo, nutné v malém množství

nevhodné: sádlo, slanina, škvarky, šlehačka. pro obsah vitaminů;

Tekutiny

vhodné: čistá voda, voda s citronem, minerálky, bylinné čaje, káva i čaj (2 šálky denně), dia pivo;

nevhodné: nápoje slazené a džusy.

Alkohol se nedoporučuje, jen v případě nutnosti (oslav) je možné pít vinný střik z pří- rodního neslazeného vína.

Sladidla

vhodná: umělá neenergetická (Aspartam, Sacharin nebo DiaChrom, vhodný pro příměs organicky vázaného chromu, jenž napomáhá ke snižování koncentrace cukru i cholesterolu v krvi);

méně vhodná: umělá energetická (Fruktoza, Sorbitol);

nevhodná: cukr, med, džem.

DIABETICKÉ VÝROBKY jsou slazeny umělým sladidlem, ale obsahují většinou sacharidy i tuky. Musí být proto započteny do celkového denního energetického limitu!

Promluvte si prosím se svým lékařem o svých hodnotách.