Hlavní jídlo
Ideální čas na oběd bývá kolem poledne. Vše se ale odvíjí podle snídaně a celkového složení dne. Takže na oběd bychom si měli najít čas mezi půl dvanáctou až půl druhou. Správné by bylo obědvat hodinu. Což si bohužel mnoho z nás může dovolit pouze o víkendu.
"Většinou máme vyhrazenou půlhodinu, někdy
i méně, což vede k tomu, že jídlo spíš hltáme, než koušeme, pomáháme si
tekutinami, kterými sousta zapíjíme, a trávicí trakt má mnoho práce, aby
potraviny správně zpracoval. Projevuje se to například tím, že po větším obědě
cítíme únavu a malátnost. Veškerá energie je soustředěná do žaludku a na jiném
místě chybí. Jde o krev, která se soustředí do oblasti trávicího traktu,"
upozorňuje výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. "
Je ideální vyčlenit si na jídlo dostatek času, sousta poctivě rozžvýkat a tekutiny si nechat na později. Slinivka i žaludek to ocení," dodala.
U oběda by stejně jako u ostatních jídel měly být zastoupeny všechny tři základní živiny. Tedy bílkoviny, sacharidy a tuky. "Pokud máme rádi jídla obsahující větší množství sacharidů, je právě oběd ten správný čas. Těstoviny, pizzu nebo noky bychom tedy měli jíst naposledy právě při obědě. Také větší množství luštěnin a obilnin je k obědu víc vhodné než k večeři," říká Kaprhálová.
Polévku ano, ale ne při hubnutí
Oběd dítěte by měl obsahovat přiměřené množství
energie a raději více menších chodů – tedy polévku, hlavní jídlo a lehký
dezert.
Dospělá osoba, která neřeší váhu, si může oběd
složit obdobně. Hubnoucí člověk by si energii určenou na oběd měl krátit o
polévku. "Polévka totiž připraví žaludeční šťávy na další přísun
jídla a u někoho to může podpořit větší chuť k jídlu, proto bych hubnoucím
polévku doporučila spíš jako hlavní jídlo například k večeři," uvádí
výživová poradkyně.
I dospělý, který nehubne, si může dát k
obědu polévku. Nejlépe vývar ze zeleniny nebo masa.
Pro všechny by mělo platit, že si k obědu dají i
zeleninový salát nebo zeleninovou přílohu. Hubnoucí by měl mít zeleninu
zastoupenou i v hlavním jídle.