Glykemický index

Žel velmi dlouho vědci zjišťovali rychlost, jakou se rozpouštějí téměř všechny známé uhlovodany, a sestavili klouzavou stupnici“ nazvanou glykemický index (GI).

Všechny uhlovodany na tomto seznamu se poměřují s glukózou. To je nejrafinovanější cukr, který člověk zná, a má „dokonalé“ skóre 100 – jinými slovy, rozpouští se do krve výjimečně rychle. Med má také skóre 100, což znamená, že je to potravina s velmi vysokým glykemickým skóre – stejným jako skóre čisté glukózy. Sója se naopak ve srovnání s čistou glukózou rozpouští velmi pomalu, takže dostala skóre 21.

Tato znalost, jak určitě oceníte, znamenala revoluci ve výživové terapii Přinesla nám mocný nástroj ke kontrole mnoha nemocí, včetně cukrovky. Glykemicky index obsahuje skóre některých oblíbených uhlovodanů. Možná jste si všimli, že glykemický index skrývá různá překvapení, které byste byli u „zdravych“ potravin nikdy nečekali.

Například: Hnědá rýže, tradiční „zdravá“ potravina, zaplavuje krev glukózou rychleji než bílá rýže. Diabetikům, doporučujeme, aby se vyhýbaly hnědé rýži a jedly pouze bílou rýži nebo rýži basmati, protože tak dostanou krásně pod kontrolu hladinu krevního cukru!

Brambory, které jsou tradičně považovány za potravinu, která člověku dodá nadlouho pocit sytosti, mají velmi vysoké glykemické skóre – což znamená, že se rozkládají velmi rychle!

Celozrnný pšeničný chléb a bílý chléb mají přesně totéž skóre.

Bonbony jen některé! Obecně platí, že průhledné bonbony (a pěnové bonbony) neobsahují tuk! Udělejte si zásoby želatinových a pěnových bonbonů, ze kterých rychle načerpáte energii. Střeste se karamel a tofiffee, protože ty často obsahují skrytý tuk.

uhlovodanSkoré GI
Kukuřičné lupínky100
Rýžové lupínky100
Tmavý chleba100
Bílý chleba100
Francouzský chleba100
Celozrnný pšeniční cleba100
Med100
Pšeničné burizony100
Brambory pečené100
Křehký chléb89
Žitný chléb89
Rýže instantní87
Třtinový cukr85
Rýžové koláčky81
Brambory vařené80
Gnocchi68
Rýže hnědá66
Hrách zelený65
Kuskus61
Sladká kukuřice60
Fazole v rajské omáčce60
Rýže basmati58
Fazole57
Ovesná kaše47
Sladké brambory46
Fazol obecný46
Cizrna40
Těstoviny40
Čočka28
Fruktóza22
Kroupy perličky22
Sójové boby21

Převzato z knihy Faktor GI od Jenny Brand Milerové 1996