Dopolední svačinky

Lepší známky a sportovní výkony.

Ví se, že absence svačin má řadu negativních dopadů - jak psychických, tak fyzických" . Pokud se nesnídá (nebo jen lehce) a zároveň málo nebo nevhodně svačí, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi, pak se můžete cítit unaveně a nesoustředěně.

Proč zařazovat ​svačinky

Zdravá svačina je pro náš organismus nezbytná. Svačinou doplňujeme energii, zlepšujeme své soustředění a předcházíme vzniku úrazů, obezity a poruchy příjmu potravin. Asi není třeba připomínat, že vynechávat svačinu se nevyplatí.
Dopolední svačina by měla tvořit přibližně 10 až 15 % energetického příjmu z celého dne. Tento průměr počítá však s tím, že se ráno dobře nasnídáte.

Pozor na sladká jídla a nápoje.

Po sladkostech, jako jsou čokolády, limonády, sušenky, sladké cereálie nebo pečivo, se hladina cukru ještě více rozkolísá, což vede k hyperaktivitě, někdy až k agresivitě. Tyto potraviny dodávají nadbytek nevhodných tuků a jednoduchých sacharidů. Navzdory své vysoké energetické hodnotě mají nízkou výživovou hodnotu.

Jedno jablko nestačí.

Pokud si ale myslíte, že zdravá svačinka znamená dvě mrkve a jedno jablko, jste na omylu. Jen samotné ovoce nebo zelenina nestačí. Chybí bílkoviny a sacharidy. Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, jako jsou 
1. komplexní sacharidy ( ovoce, zelenina), 
 2. bílkoviny (sýr cottage, tvaroh, žervé... apod.), 
 3. zdravé tuky (třeba  vlašské, lískové, mandle, kešu, nesolené nepražené oříšky...) 
 4. vitaminy, minerály a vlákninu (zeleninu a ovoce). 

Doplňujte energii dostatečně, ale chytř e